Verwerk je verlies

Verlies komt op verschillende manieren en vaak op een onverwacht moment voor. Een dierbare overlijdt, je komt in een echtscheiding, je verliest een deel van je gezondheid, je raakt je baan kwijt.
Deze verliesgebeurtenissen horen bij het leven, het kan je leven zomaar ingrijpend veranderen.

Na verlies komt een periode van rouw.
Rouw is de bewustwording dat het verlies onomkeerbaar is. Rouw neem je mee, overal waar je komt en overal waar je heen gaat. Rouw is de achterkant van de liefde.
Rouw is ook persoonlijk en daarom rouwt iedereen op een eigen manier. In dit proces neem je afscheid van het leven zoals het was en waar je aan gehecht was.

Verliesverwerking vraagt tijd en aandacht. Wanneer je vastloopt in het rouwproces of het te zwaar vindt om het alleen te doen kan professionele ondersteuning en begeleiding wenselijk zijn.

Personal Life Coach Programma

Omdat geen mens hetzelfde is, rouwt ook geen mens op dezelfde manier. Toch zijn er wel fases vast te stellen die (vrijwel) iedereen die rouwt, doorloopt. De vijf rouwfases (E. Kubler Ross) zijn lang niet voor iedereen even intensief en de duur verschilt ook van persoon tot persoon.
Deze rouwcurve is ook van toepassing bij mensen die een negatieve verandering op ander vlak ondergaan, bijvoorbeeld in hun werk of mensen die van elkaar gaan scheiden.

Ieder mens is uniek, met ieder een persoonlijk verhaal. Samen met jou ga ik verlies- én herstelgericht aan het werk. We onderzoeken hoe je  in en na het rouwproces een nieuwe balans en invulling aan je leven kan geven. Je leert beter om te gaan met het verlies en te werken aan nieuw perspectief. Je ervaart op den duur weer rust en kracht in je dagelijkse leven.

Verwerken van verlies is een onderdeel van het Personal Life Coach Programma.
Het programma bestaat voornamelijk uit wandelcoach sessies in de natuur. De natuur wordt ingezet als bron, en werkt zowel troostend als rustgevend.

Verlies & Rouw op het werk

Rouw en verlies zorgen vaak voor ongemakkelijke momenten op de werkvloer. Rouwende collega’s maken ons een beetje ongemakkelijk.
De normale zakelijke omgang wordt vermengd met heftige persoonlijke gevoelens van collega’s. Vaak weten we niet hoe we hier mee om moeten gaan.
Naast de kans dat medewerkers elkaar aansteken met hun verdriet en het losmaken van vroegere emoties is er ook een bepaalde mate van handelingsverlegenheid bij leidinggevenden. Aandacht voor verlies en rouw raakt dus fundamenteel aan de ‘humaniteit’ van organisaties.

Hulp nodig bij verlies en rouw op het werk?
Als ervaringsdeskundige en mijn ervaring als leidinggevende kan ik veel voor organisaties betekenen. Voor bedrijven en organisaties geef ik graag advies en begeleiding hoe je aandacht en ruimte kan geven aan rouw en verlies op het werk. Voor meer informatie kun je ook de tips en informatie op deze site lezen.

Lees mijn blog eens over Verlies & Rouw

Verlies & Rouw op het werk

Verlies en rouw zijn gelukkig steeds minder een taboe. Behalve op de werkvloer.